Geweld stoppen door het oefenen van nieuw gedrag

Snel boos

Zo snel of zo hevig boos dat anderen of jijzelf er last van hebben? Deze pagina zal regelmatig aangevuld worden met concrete tips om je woede onder controle te krijgen en zo de schade te beperken.

 

 

Je zult het maar meemaken:

-niet meer weten hoe je je eigen kind nog kan corrigeren.

-bang van de boosheid van je kind, nu is hij/zij nog maar 10 maar hoe moet het als mijn kind een puber is, zwaarder en sterker dan ik.

-mijn kind wordt door zijn/haar agressieve gedrag niet leuk gevonden, niet meer gevraagd voor feestjes en ook op school gaat het alleen nog maar daarover.

Beste ouders, realiseer je dat je echt niet de enigen bent. Bovenstaande uitspraken hoor ik heel, heel vaak. Mogelijk kan ik jullie helpen, vul daartoe het contactformulier in.

 

Maart 2017
Tussen de 13 en 20 jaar? Het is nu mogelijk om in een kleine groep te sporten: verwacht een bokstraining en zelfverdediging als middel om meer te leren over grenzen, afspraken nakomen, doorzetten en motivatie. Een ideale opstap om verandering in gang te zetten. Je start met een kennismaking van een half uur, als het klikt, kun je instromen. Vaak is deze vorm een opstap naar een reguliere sportbeoefening en soms zelfs een opstap naar een volwassener leven, in balans. Aanmelden via marien@lokitraining.nl


Oktober 2013
Zeker voor professionals in het onderwijs is het handig om eigen, oplopende irritatie in een vroeg stadium te herkennen. Ken je eigen triggers. Wat irriteert jou aan of in de klas? Mogelijk kun je door te vertragen je reactie uitstellen. Het is oké om niet gelijk, vanuit emotie, te reageren op een leerling. Je zou zelfs daadwerkelijk iets langzamer dan je gewend bent kunnen bewegen\lopen.

Wanneer je irritatie voelt oplopen kun je eens proberen om dit te benoemen. “Ik voel dat ik me aan je irriteer en als ik het niet zeg, kan ik alleen maar bozer worden. Ik wil niet boos worden want dan zeg ik misschien iets waar ik later spijt van heb, daarom vraag ik je om nu..”

Mei 2013
Dit keer geen tip die rechtstreeks met boos worden te maken heeft, maar wel een tekst die je kan aansporen om met jezelf aan de slag te gaan.
Ik las een artikel in de NZ Herald over een schooldirecteur die met pensioen ging, in het artikel stond ook de tekst van zijn afscheidswoord voor de leerlingen afgedrukt:
Words for teenagers:
Always we hear the cry from teenagers 'what can we do, where can we go?'.
My answer is this: 'go home, mow the lawn, wash the windows, learn to cook, build a raft, get a job, visit the sick, study your lessons, and after you’ve finished, read a book.
Your town does not owe you recreational facilities and your parents do not owe you fun. The world does not owe you a living, you owe the World something. You owe it your time, energy and talent so that no-one will be at war, in poverty or sick and lonely again.
In other words: grow up, stop being a cry baby, get out of your dream world and develop a backbone, not a wishbone.
Start behaving like a responsible person. You are important and you are needed. It’s too late to sit around and wait for somebody to do something someday. Someday is now and that somebody is you'.


Februari 2013
Mensen die boos zijn denken vaak niet meer helder na. Ze overzien niet meer de gevolgen van hun gedrag. Om ander, minder schadelijk, gedrag te laten zien, is het eerst nodig om snel te kunnen ontspannen.
Dit ontspannen kan iedereen op zijn eigen wijze doen. Tot 10 tellen, de tip die je vaak hoort, is een minder goed idee; het lijkt dan alsof je naar een climax toe telt, terwijl je juist ontspanning zoekt.
Een manier die jou misschien kan helpen is het denken aan een plezierige gedachte. Wanneer was jij helemaal ontspannen, wanneer voelde jij je prettig? Dit kan een herinnering zijn aan een strandvakantie, het gezelschap van iemand die je dierbaar is of de herinnering aan een activiteit die je deed.
Probeer je zo duidelijk mogelijk die ene herinnering voor de geest te halen, met alle geuren, kleuren en geluiden van het moment. Als je je ogen "zacht" voelt worden en je mondhoeken opkrullen, heb je de goede herinnering te pakken!

November 2012
Controle over je emoties, over je boosheid begint met het herkennen van jouw triggers.
Triggers kunnen van buitenaf zijn (zoals lawaai van de buren, een schouderduw of kritiek van een ander) maar triggers kunnen ook van binnenuit komen.
Een trigger van binnenuit is datgene wat je denkt en jou nog bozer maakt ("zij doet dit expres", "hij is er op uit om mij voor schut te zetten").
Probeer eens een lijstje te maken met dingen die jou irriteren of boos maken. Als je deze dingen van je zelf weet is het misschien makkelijker om een situatie of een gedachte erover te vermijden.

September 2012
Probeer je bewust te zijn van je houding. Veel mensen ervaren spanning en stress direct in het lichaam. Ze voelen dan spierpijn in de onderrug of nekregio. Spanningshoofdpijn is ook een goed voorbeeld. Ook zullen sommigen ongemerkt trillen of de kaak aanspannen of fronsen. Stress is bij sommigen letterlijk voelbaar als handen wrijven of het tenen krommen.
Het je bewust zijn van je eigen houding begint met een snelle scan waarbij je je afvraagt: waar voel ik nu spanning? Zodra je ergens spanning voelt ga je met je gedachten naar die bewuste plek en probeer je daar te ontspannen. De ontspanning van je spieren op die plek heeft ook een effect op de rest van je lichaam en geest. Om het effect te ervaren kun je nu je schouders ontspannen.